Mastiff

Ingår i grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

När romarna invaderade England runt år 55 f.Kr. fann de en stor hund lik dagens mastiff. De blev mycket imponerade av rasen och tog med sig några tillbaka för att användas på stridsarenorna. Genom historien har rasen gått från stridshund, till gårdvar och till den sällskapshund den är idag. Rasen försvann nästan i Storbritannien efter andra världskriget men räddades genom att vissa eldsjälar importerade hundar från väst. Ordet ”Mastiff” förekom för första gången år 1251 i England. Ordet härstammar från det Anglo-Saxiga ”Masty” som betyder solid och kraftfull.

Användningsområde

Under århundraden har mastiffen använts som både stridshund, jakthund, krigshund och gårdvar (vakthund). Numera är den framförallt en sällskapshund.

Hälsa

Rasen är en stor och tung hund, höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och knäledsproblem förekommer. En mastiff kan drabbas av magsäcksomvridning. Rasen har en ökad risk för lösa ögonkanter och irriterad och missfärgad hud. Mastiff finns med i SKKs Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD).

Egenskaper / Mentalitet

Mastiff är en trevlig sällskapshund. Den ska enligt rasstandarden ”förena storhet med godmodighet, mod med foglighet”. Mastiff är en relativt lugn hund och kräver sparsamt med motion framförallt under uppväxten. De trivs oftast bäst med att strosa runt på gården. En mastiff kräver mycket social träning under uppväxten för att inte bli reserverad som vuxen.

Storlek och utseende

Mastiff är en stor, rektangulär, kraftig, symmetrisk och välbyggd hund. Den ska ha ett bredd, fyrkantigt huvud sett från alla håll. Rasen kombinerar majestätisk värdighet med ett vänligt temperament och är en extremt stor hund både i mankhöjd och i omfång. Den är bred och djup i kroppen, massiv och med stor och kraftig benstomme. Vikten för hanar är oftast runt 90-110 kg, vissa individer blir så tunga som över 120 kg. Vikt för tikar är 75-90 kg. Mycket viktigt att mastiffen inte blir överviktig. Färgen är fawn, aprikos eller brindle.

Pälsvård

Pälsen är kort och tätt åtliggande. Den kräver ingen speciell pälsvård men behöver borstas regelbundet och badas vid behov.

Övrigt

Har man små barn så ska man tänka på att mastiff är en stor hund även om de är väldigt lugna och snälla. Dessutom sitter svansen i lagom höjd för att vifta omkull barnet eller vifta dem i ansiktet. Man bör aldrig lämna hunden själv med barnen eller låta barn rasta hunden utan att någon vuxen är med.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben. (texten i sin helhet är hämtad från skk.se)