Ursprung England

En stor & lojal vän!

Man kan säga en hel del om dom, men oftast räcker en titt och ett möte med denna vänliga ”bjässe”.

Många Mastiff ägare kallar sin ras – Ett väsen! En härlig beskrivning.
Mastiffen är en storvuxen hund och stjäl oftast uppmärksamheten var den än är. Den är en trofast, lugn, kamratlig och fantastisk barnhund, trots sin storlek.

En kärleksklump till knähund.

Den kan dregla, men inte så mycket som man kan tro, men det är bra att ha liten handduk under vattenskålen. Man bör inte vara för finkänslig när man umgås med en Mastiff. För allt som kommer ut är stort. 

En nyfödd valp har en vikt mellan 600 – 900 g, alltså under 1 kilo. Sen går det fort. Vid åtta veckors ålder ligger vikten mellan 10 – 14 kilo. Sen går det jättefort! Inte ovanligt att en valp växer 3 – 4 kg i veckan. 
Under uppväxten tar deras kroppar mycket energi, så små härliga promenader som ökas succesivt.

God mat, sömn och mycket kärlek.

Idag går en Mastiff som sällskapshund, men är i grunden en arbetande gårds- och vakthund. Dom älskar att ligga på sin utvalda plats, på gården eller i trädgården och hålla koll. Gärna i ett högt läge. Dom är oerhört uppmärksamma och märker minsta förändring i sin omgivning.

Man tror dom ligger och sover sin skönhetssömn, men har alltid ett öga öppet. Det är en passiv vakthund och tar det mesta med ro.

Mastiffen är en sund hund. Inga direkt rasbundna sjukdomar, väldigt lågt representerade hos veterinärer och försäkringsbolag. Vilket är ett gott betyg för rasen och klubben som aktivt arbetar för hälsan i rasen. Både exteriört och mentalt.